II. O punga de bomboane

Era seara târziu când au ajuns. Câțiva adulți și mulți copii. În dimineața următoare i-am văzut în centrul nostru. O parte din copii se jucau la masa de ping-pong, cei mai mici desenau sub privirile mamelor, în timp ce alții erau la masa de fussball.

Deși nu puteam vorbi o limbă comună, puteai să citești în ochii înlăcrimați ai mamelor (atunci când nu erau copiii prin preajmă) o parte din tragedia acestor oameni.

La ora 12.00 ne-am adunat împreună în sala de conferință. Pentru rugăciune. Era ora la care ei se uneau cu frații lor din Ucraina pentru a mijloci pentru țara lor. După ce s-au liniștit copiii, am îngenuncheat împreună, rugându-ne atât adulți, cât și copii, în ucraineană, engleză sau română pentru pace și protecție.

Următoarea zi au urcat în mașini și au continuat călătoria lor spre Germania.

Cândva, la câteva ore după ce au plecat, am trecut prin bucătăria centrului nostru și acolo am văzut o pungă cu bomboane din Ucraina.

Le-am recunoscut pe loc. Majoritatea țărilor din fosta URSS aveau fabrici de bomboane care mai funcționează și astăzi. În diverse călătorii misionare (în Ucraina, Moldova sau Kazahstan) am fost servit cu astfel de bomboane. De asemenea, am primit cadou cutii sau pungi de bomboane, ca semn al prețuirii lor.

Am întrebat echipa noastră din bucătărie: de unde sunt bomboanele? Iar răspunsul a fost acela pe care îl anticipam. De la grupul care tocmai a plecat.

Am fost copleșit. Cumva, a fost prea mult pentru mine. Să fii nevoit să iți împachetezi toată viața în câteva bagaje. Să pleci la drum neștiind când te mai întorci acasă. Să gândești cu grijă ce haine iei pentru copii (dacă ai timp să gândești). Să călătorești zile în șir cu mulți copii în mașină, acolo unde ceva dulce ajută mult….

… și totuși, având așa de puțin loc în bagaje, fugind din calea războiului ca să îți scapi viața, să iei cu tine și niște bomboane pe care să le oferi cadou celor care te-au găzduit o noapte sau două, e absolut copleșitor.

În mijlocul celor mai mari necazuri pe care acești oameni le aveau, Hristos strălucea așa de puternic… chiar și printr-o pungă de bomboane.